Wat is Essure?

Let op! Hieronder hebben wij informatie geplaatst uit een patiëntenfolder met een uitleg van Essure. Dit is over het algemeen hoe Essure uitgelegd wordt. Het is een sterilisatiemethode voor vrouwen die als enig nadeel heeft dat de ingreep onomkeerbaar is.De Essure®-sterilisatiemethode is een behandeling waarbij de eileiders geleidelijk dichtgroeien door het inbrengen van kleine veertjes met polyester vezeltjes. Zaadcellen kunnen zo niet bij de eitjes komen, waardoor geen bevruchting meer kan plaatsvinden. Hier geven wij u informatie over sterilisatie volgens deze methode.

Uitleg

De Essure®-sterilisatiemethode is een behandeling waarbij uw eileiders worden afgesloten door het inbrengen van kleine veertjes. De veertjes worden in de opening van de eileiders aangebracht door middel van een kijkoperatie via de vagina en baarmoederhals. De polyester vezeltjes in het veertje zorgen ervoor dat er in de eileiders een proces op gang gebracht wordt, waardoor de eileiders na ongeveer drie maanden dichtgegroeid zijn. Omdat de zaadcellen dan niet meer bij de eitjes kunnen komen, kan er geen bevruchting meer plaatsvinden. De eitjes die maandelijks vrijkomen, worden door het lichaam zelf opgeruimd. Uw menstruatiecyclus wordt dan ook niet beïnvloed.

 

Voordelen van de Essure®-methode:

  • De ingreep vindt poliklinisch plaats, dus u kunt direct na de ingreep naar huis.
    De duur van de ingreep is gemiddeld maar tien minuten;
  • Er is geen narcose of verdoving nodig;
  • Er ontstaan geen littekens;
  • Er is geen hormoonbehandeling nodig;
  • De behandeling heeft geen bijwerkingen. (lees onze klachtenlijst waar wij tegen aan zijn gelopen)

Is de Essure®-sterilisatiemethode honderd procent betrouwbaar?

Geen enkele methode is honderd procent betrouwbaar, ook deze sterilisatiemethode niet. Maar tot op heden is de Essure®-methode betrouwbaarder gebleken dan alle andere methoden. Het is dan ook goed te beseffen dat het een definitieve en onomkeerbare sterilisatiekeuze is, dat wil zeggen: er is geen herstelingreep mogelijk.

Na de ingreep

U krijgt na afloop van de behandeling een kopje koffie of thee in onze rustruimte aangeboden. Daarna kunt u naar huis en uw dagelijkse activiteiten hervatten.

Het merendeel van de vrouwen heeft na de ingreep weinig tot geen klachten, maar bij enkelen kan het krampgevoel nog aanwezig blijven. Het kan ook voorkomen dat u wat misselijk bent of de neiging heeft om flauw te vallen. Dit komt zelden voor, maar het is daarom wel verstandig om iemand mee te nemen die u naar huis kan brengen.

Na de sterilisatie is het noodzakelijk om de eerste drie maanden een voorbehoedmiddel te blijven gebruiken. Als deze drie maanden zijn verstreken, zal de gynaecoloog controleren of de sterilisatie gelukt is. Pas hierna is de sterilisatie bevestigd en bent u beschermd tegen zwangerschap. U kunt dan met de aanvullende anticonceptie stoppen

 


Helaas delen wij inmiddels door ervaring een ander mening ten aanzien van Essure en de bijwerkingen. Op onze klachtenpagina kan je lezen welke klachten er voorkomen.