Verhaal Janneke


Sinds mijn 13e en sinds mijn eerste menstruatie heb ik al menstruatieklachten: heftige bloedingen en veel pijn. Dit heeft veel impact op mijn welzijn. Elke maand was ik 3 dagen uit de running. Op pillen en het merena spiraaltje reageert mijn lichaam heel heftig. Na 2 miskramen, 1 afbreking van zwangerschap ivm een kindje met anencephalie en 2 voldragen zwangerschappen: nu 2 gezonde jongens wilde ik de menstruatieklachten aanpakken en er kon inmiddels zwaarder materiaal ingezet worden omdat we niet nog meer zwangerschappen wilden.

Ik kwam terecht bij een gynaecoloog die Novasure en Essure adviseerde. Zij had al jarenlange ervaring had met het poliklinisch uitvoeren van deze twee. Novasure is een behandeling die het slijmvlies van de baarmoeder wegbrand. Hierdoor nemen de klachten van veel bloedverlies af. Echter zwanger worden is dan gevaarlijk voor moeder en kind dus raadde de arts aan om eerst de Essure uit te voren. Essure is een definitieve sterilisatie methode met veertjes die geïmplanteerd worden in de eileiders. Met als enig genoemd nadeel: het is onomkeerbaar. Twee pijnlijke procedures waarbij het flink doorbijten is, maar ik had er wat voor over. De Novasure is drie maanden na de Essure gedaan (na de controle dat veertjes goed zaten). Gelukkig werd na de ingreep mijn vloeien behoorlijk gereduceerd en de krampen namen af. Echter in 2012 nam dit weer toe en ben ik terug geweest naar de arts. Zij heeft de baarmoeder iets opgerekt om de doorgang naar de vagina meer ruimte te geven, zodat vocht beter weg kon.

Nu terugkijkend heeft de Novasure me echter niet de energieboost gegeven die als positieve referenties in de patiëntenfolder en op internet worden geschetst. In mijn periode van menstruatie ben ik nog steeds elke keer ontzetten moe, duizelig en misselijk. In januari 2015 werd door de huisarts een ernstig vitamine D tekort geconstateerd omdat ik zo moe was. Sinds mei 2015  - op vakantie - heb ik tijdens de cyclus een hele heftige pijnaanval gehad die 3 dagen heeft geduurd. Krampen, been weeën, misselijkheid. Terug van vakantie 18 mei heb ik gelijk contact gezocht met de huisarts voor een verwijzing voor een gynaecoloog hier in de buurt. Echter omdat ik pas in juli terechtkon heb ik zelf het ziekenhuis die de Essure en Novasure hebben uitgevoerd gebeld. Daar kon ik sneller terecht, dus huisarts heeft daar de verwijzing heen gestuurd.

Hier heeft men bij het eerste gesprek (begin juni) een inwendige echo gemaakt. Hierop was niets te vinden. Daarom een uitstrijkje en bloed- en urine onderzoek. Op 24 juni had ik weer een afspraak voor de uitslag. Er was niets aan de hand alle uitslagen waren goed. Echter ik bleef zitten met mijn pijn. De arts stelde een pil voor en een periode om het aan te kijken. Ik wilde geen hormonen/geen pil. Ook noemde de arts een eventueel darmonderzoek als vervolg. Ik heb voor de periode naproxen mee gekregen om bij pijn in te nemen. Echter vanaf mei verergeren mijn klachten substantieel. De pijnaanvallen zijn niet alleen meer cyclus maar komen vaker voor, daarbij is mijn cyclus ook net meer te peilen. Waar ik voorheen de klok er op gelijk kon zetten. Diverse klachten als buikpijn, lage rugpijn weeën, rugweeën, misselijkheid, onrust, vermoeidheid, duizeligheid, zware benen, schimmelinfecties, onrustige huid, gewichtstoename en vocht vasthouden wisselen elkaar af. De gynaecoloog wilde het 2 maanden aankijken, dan moest ik maar terugkomen.

Nadat ik weer drie dagen achter elkaar lag te creperen van de pijn en de naproxen niet hielp, stuitte mijn man op internet op een uitzending van EenVandaag over klachten bij Essure en ondanks dat ik de klachten veel heftiger vond kwamen er wel zaken overeen. Ik vond via deze uitzending de Facebookgroep en bij het lezen van de berichten rolden de tranen over mijn wangen. Wat ontzettend veel vergelijkbare klachten, dat kan toch geen toeval zijn. De beheerders van de groep raden 1 arts aan inzake zijn deskundigheid om Essure klachten goed te beoordelen en juist te verwijderen. In wederom een weekend van heftige pijn heb ik een second opinion aangevraagd en kon ik diezelfde dag nog bij deze arts terecht. En wat fijn! Wat werden mijn klachten serieus en een heel nauwkeurig onderzoek met een echo en zelf drukken op mijn baarmoeder kwam hij tot de voorlopige diagnose: adenomyose. Bij adenomyose groeit er baarmoederslijmvlies in de spierlaag van de baarmoeder. Ook zag hij vocht in de baarmoeder, maar door de Essure en Novasure kon dit geen kant op. Hij gaf aan dat de Essure en Novasure de klachten kunnen verergeren. Er zat niets anders op dan een algehele verwijdering van de baarmoeder, baarmoedermond en eileiders. Inmiddels ben ik geopereerd en herstellende maar er zijn al veel klachten direct verdwenen zoals de lage rugpijn, pijn, misselijkheid. Ook voel ik al een hele fijne energie door mijn lijf stromen en voelen mijn benen niet meer zwaar aan.

Ik vind het erg bizar dat de gynaecoloog in het ziekenhuis waar ze uitgevoerd zijn nooit de link heeft gelegd naar Essure of Novasure. Daarbij nog het gegeven dat de combinatie Novasure en Essure helemaal niet aan te raden is! Daar is niet over gerept terwijl dat ziekenhuis actief PR heeft gevoerd dat zij die behandelingen goed kunnen uitvoeren. En er zijn daar veel behandelingen uitgevoerd. Ook is mijn nooit gevraagd of ik allergisch was tegen nikkel. Achteraf voel je je sowieso nauwelijks serieus genomen t.a.v ‘vrouwenklachten’. Ik heb vaak mijn werk moeten verzuimen, doodmoe mijn gezin in de steek moeten laten. Dus naast alle lichamelijk klachten geeft het ook psychische klachten en heeft het sociale impact. Ik vind dat men bij mijn heftige menstruatie klachten te snel is overgegaan op de Novasure en Essure. En dat de bijwerkingen van Essure heftig kunnen zijn en dat dit niet verteld wordt op ziekenhuissites en bijsluiters.