Verhaal Janine

7 maart 2016:

Vorige week was uitzending van Radar waar het dit keer ging over de omstreden essure methode. Essure is een sterilisatie methode waarbij veertjes in de eileiders worden geplaatst met wat weekmakers erin die de eileiders dicht laten groeien. Nadat ik twee kinderen heb gekregen vond ik het wel genoeg. Mijn man gelukkig ook hahaha… De vraag was echter wie laat  zich steriliseren.  Nou stond ik op het schoolplein te praten met een andere moeder en zij had net de essure methode ondergaan en zei dat het appeltje/eitje was. Wauw, dat klonk als DE oplossing.

Dus inlezen, afspraak maken en ervoor gaan! Gelukkig waren mijn eileiders geschikt dus afspraak voor plaatsing werd gemaakt.

Nou het plaatsen was geen appeltje/eitje en deed vreselijk veel pijn. Alles met enkel en alleen plaatselijke verdoving zover dat plaatselijk verdoofd kan worden (nou niet dus ). Krampen erna maar dat trok na een tijdje weg.

 

Klachten: 

Weet niet meer wanneer het begon maar eerst kreeg ik last van slapeloosheid. Daarna begon mijn menstruatie vreemd te doen. Van een mooie zeer regelmatige cyclus ineens naar om de week cyclus gepaard gaande met vreselijke pms  en migraine  Hartkloppingen, stemmingswisselingen ,constant verkouden,  ontstekingen,  nachtelijk zweten, achteruit hollen van conditie, overmatig zweten, vergeetachtigheid, lusteloos, chagrijnig, en nog meer. Naar huisarts en gezien leeftijd wel wat te jong maar zou zomaar bij de overgang kunnen horen. Dus aan de pil om het leven weer te veraangenamen. Van de zotte natuurlijk als je gesteriliseerd bent maar goed, je weet het niet van tevoren. Vreselijke rugklachten volgden, zo erg dat ik amper kon lopen van de pijn. Iedere stap deed pijn. Eerst naar de fysiotherapeut.  Elke keer massages en zette hij iets recht. Steeds kwam ik van de tafel en dacht de dag zelf dat het beter ging om de volgende dag wakker te worden met wederom vreselijke pijn. Toen kreeg ik de tip om naar de osteopaat te gaan. Die heeft me een flink aantal behandelingen gegeven wat gelukkig hielp. Rug werd beter maar moest wel blijven sporten om deze goed te houden. Volgens hem werkte mijn lever ook slecht. Wat daar oorzaak van was kon hij zo niet zeggen. Moeheid weet ik aan mijn vroegere burn-out (bijnier uitputting). Daarvoor meer dan een half jaar bij een orthomoleculair therapeut gelopen.  Veel hoofdpijn door hormonen? Tot vorig jaar er soort eczeem bij kwam op oogleden. Hevige jeuk en dito pijn. Volgende dag dikke oogleden en rood! Kan door droge lucht komen dus ik smeer er nu  cocosolie op om het soepel te houden. Maar het helpt niet want het keert wederom erger terug.

Dat zijn maar paar klachten… kan allemaal horen bij ouder worden… bij overgang, bij allergie ontwikkelen voor (ja voor wat eigenlijk?).

 

Uitzending Radar bewust niet gekeken want  ik had geen klachten van buikpijn. Tot afgelopen weekend en ik aan de praat raakte met vrienden van me erover. Die wisten dat er ook een groep op facebook was over problemen met essure. Hij had radar gekeken en wist te vertellen dat je geen buikpijn hoeft te hebben en dat klachten veel verder gaan dan alleen buikpijn. Uit nieuwsgierigheid aangemeld en gaan googlen ernaar en dat was een klap in mijn gezicht! Ik kwam een blog tegen van een vrouw met dezelfde oogleden alleen trok het bij haar ook onder haar ogen. Het werd steeds erger bij haar, maar ook bij mij! Komt steeds vaker en steeds meer! De klachten die de vrouwen allemaal hebben, zoveel herkenning! De vrouwen die de essure hebben laten verwijderen en erna kunnen vertellen dat de meeste klachten verdwenen zijn! Wow, dat wil ik ook! Wil van mijn klachten af en aangezien ik afgelopen tijd alles eraan gedaan heb zou je denken dat ik er al vanaf had moeten zijn…

 

De klap in mijn gezicht zorgde voor boosheid en vooral verdriet. De veertjes van de essure methode bestaan voor groot deel uit nikkel! Iets wat ik al niet als oorbel in mijn  oren kan verdragen is dus in mijn lijf geplant. Tegen mij was toentertijd gezegd dat het gemaakt zou zijn van titanium. Verkeerde info dus en de vraag is of de arts die het toen plaatste het wel wist. Twee dagen boos geweest en verdrietig en vooral omdat die groep op facebook zo groot en zeer actief is kwam ik steeds weer berichten tegen in mijn tijdlijn waardoor ik steeds weer eraan herinnerd word.

 

Gevolg was dat ik de volgende dag opstond met vreselijke rugpijn. Darmen volledig van slag en pijn! Gewoon niet leuk meer. Ben bewust wel gaan sporten, wandelen op de loopband en oefeningen voor mijn  rug en buik. Mijn schoonzus vroeg me geheel terecht : “heeft het nut om boos te zijn? Helpt jou dat?” Moest er wel om lachen, het leek of ik mezelf hoorde praten maar het nu zelf even vergeten was. Ik zei: “nee helpt geen zak, je hebt gelijk.”. Gelukkig had ik de avond ervoor de emoties er al over weg getapt . Na sporten een  warme douche genomen  en de klachten werden iets minder. De dag erna nog iets minder pijn maar darmen nog steeds van slag.

 

Ben echter geen persoon om bij de pakken neer te gaan zitten en te gaan klagen (alleen een paar zeer close vrienden weten ervan en heel de groep op van problemen met essure op facebook uiteraard hahaha), dus ben ik eerst naar huisarts geweest. Mocht zelf kiezen wat ik wilde: een verwijzing naar gynaecoloog of bloedtest en allergietest. Heb voor laatste gekozen omdat ik eerst dingen uit wil sluiten. Nadat alle emoties gezakt waren, ik een lijst opgesteld had van de klachten heb ik het ziekenhuis gebeld voor een afspraak om de essure ongedaan te maken. Gaat helaas gepaard met verwijderen van eileiders omdat ze geheel ingekapseld zitten dus best een pittige operatie. 11 April ben ik voor een intake geweest. Ik verheug me erop dat het proces om de essure ongedaan te maken van start is gegaan. Of alle klachten (29 stuks) ook allemaal zullen verdwijnen weet ik niet maar al nemen er een aantal af dan ben ik al dankbaar.

 

 

Ben er inmiddels achter dat essure simpelweg afgestoten wordt door je lichaam alleen dat dat niet lukt omdat het verkleeft zit met je eileiders en mogelijk ook stukje van  je baarmoeder. Het lichaam staat dus voortdurend onder stress met alle gevolgen van dien. Als ik dit geweten had , had ik net nooit laten plaatsen. Op naar e-free!