Radar, Hart van NL en Margriet

Een weel vol media-aandacht.

 

Radar TV zal in maandagavond 7 maart aandacht besteden aan de Essure Sterilisatie methode, hiervoor zijn een aantal lotgenoten geïnterviewd.

 

Daarbij vanavond ook aandacht bij Hart van Nederland en in de Margriet zal een ervaringsverhaal worden gedeeld.

 

I.v.m de te verwachten vragen en aanmeldingen in de besloten facebookgroep hebben we een speciale pagina met uitgebreide informatie gemaakt: klik hier om deze te lezen.


Vervolg uitzending EenVandaag


De Nederlandse Facebook groep is ontstaan nadat een aantal Nederlandse dames met klachten elkaar troffen in de Amerikaanse groep. Hieruit heeft Francesca Baghus het vrijwillige initiatief genomen om een Nederlandse besloten Facebook groep op te richten. Na een uitzending van EenVandaag over de problemen met Essure, kwamen hier meteen veel dames terecht die zochten naar erkenning en een antwoord op hun klachten. Naast het beantwoorden van vragen en steunen van lotgenoten is er achter de schermen hard gewerkt op zoek naar meer erkenning van de klachten die kunnen ontstaan na plaatsing van de Essure sterilisatie methode. Er is contact opgebouwd met artsen en met branche-organisatie NVOG. Dit heeft inmiddels al geleid tot een samenwerking met lotgenotengroep en de NVOG. Met als eerste resultaat dat de tekst t.a.v. bijwerkingen op de website van de NVOG flink is aangepast. Ook bij de IGZ zie je een toename van het aantal meldingen. In mei 2015 was dit aantal 21 en op 28 januari 2016 staat de teller op 40. Dit gaat helaas nog niet zo snel als de aanwas in de Facebook groep waar sinds de vervolg uitzending van EenVandaag de dames binnenstromen.

 

De link naar de uitzending:  klik hier


Artikel Dagblad van het Noorden


Twee lotgenoten hebben hun verhaal verteld in het Dagblad van het Noorden.

Een nieuwe sterilisatiemethode bij vrouwen verdringt de klassieke sterilisatie. Essure, een ‘fluitje van een cent'. Maar er komen problemen aan het licht. ,,Dat die rottige veertjes dit allemaal hebben veroorzaakt.''

Het zijn nu energieke 38-jarige moeders, maar Jenneke Ensink en Jolanda Krul uit Schoonebeek hebben het zwaar gehad. Ze knapten allebei pas weer op toen de ‘veertjes' uit hun eileiders werden verwijderd.

,,Ik ben zo boos dat mijn kinderen mij eigenlijk alleen kennen als die boze vrouw'', zegt Krul. ,,Door de pijn en de hormoonschommelingen was alles me te veel.''

Ensink beleefde bijna hetzelfde. ,,Jaren is mijn lichaam aan het vechten geweest tegen iets wat er niet in hoort. Ik had altijd pijn en was doodmoe.'' Na een hersteloperatie gaat het weer. Maar de beide vrouwen zijn boos dat ze zo veel ellende hebben doorstaan als gevolg van een vrij nieuwe sterilisatiemethode, de Essure. Deze ‘veertjessterilisatie' is de laatste tien jaar in vrijwel alle ziekenhuizen in Nederland in zwang geraakt.

Essure is een ingreep van 10 minuutjes; de gynaecoloog plaatst via de vaginamond twee metalen veertjes in de eileiders. Deze veertjes worden op de markt gebracht door Bayer. ,,Een fluitje van
1/2 een cent'', zeggen gynaecologen uit noordelijke ziekenhuizen, die de afgelopen jaren de publiciteit zochten om de methode aan te prijzen.

Lees hier het hele artikel!

Congreslid VS gaat wetsvoorstel doen


Ondanks het gevoel dat ze werden buitengesloten bij de hoorzitting van 24 september bij de Food and Drug Administration (FDA) gaat het werk van Angie Firmalino, Angela Lynch en andere leiders van de 20.000-plus Facebookgroep "Essure problemen"  vruchten afwerpen. De Republikeinse Pennsylvania Congreslid Mike Fitzpatrick is voornemens een E-Free Act (wet) in het huis van afgevaardigden de week van 20 oktober te introducren. De wet beoogt de goedkeuring van FDA "pre-markt goedkeuring" (PMA) van Essure in te trekken.


Lees hier het hele artikel.


FDA en Bayer


24 september 2015 heeft de producent van Essure Bayer tijdens een hoorzitting van de FDA (Food and Drug Administration) in Amerika naar getuigenissen moeten luisteren van vrouwen met klachten n.a.v. Essure.


Lees hier een terugkoppeling in de Amerikaanse media.Uitzending 1Vandaag

In Nederland hebben 21 vrouwen zich gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, omdat ze problemen ervaren na hun sterilisatie met het product Essure. De kleine metalen veertjes die in de eileiders worden geplaatst zouden heftige pijnen in bekken en rug veroorzaken, langdurige bloedingen en perforaties, zo meldt ‘Essure Problemen Nederland’ in het EenVandaag.

“Het is raar als je gezond het ziekenhuis ingaat en allerlei tests ook aangeven dat je gezond bent, dat je dan ineens na het inbrengen van Essure ziek bent, pijn hebt, wat niet meer overgaat.” Dat zegt Franceska Bagchus, een van de 25.000 vrouwen in Nederland die gesteriliseerd zijn met het product Essure in EenVandaag. In 2010 is zij gesteriliseerd en nog altijd kampt ze met klachten. Samen met een lotgenoot startte ze de Facebook-site ‘Essure problemen Nederland’ geïnspireerd door de Amerikaanse variant.

Petitie

In Amerika is grote commotie ontstaan over de problemen met deze sterilisatiemethode. Daar zijn inmiddels 4.000 klachten over Essure binnengekomen bij de FDA, het agentschap dat de kwaliteit van voedsel, medicijnen en medische producten in de Verenigde Staten controleert. In een petitie dringen duizenden vrouwen er op aan om het product helemaal van de markt te halen.

Verwijderen

Charlotte van Loo had vijf jaar lang problemen tot ze de metalen veertjes begin dit jaar liet verwijderen: “De klachten die ik had, heb ik gehad nadat ik Essure heb laten inzetten. Ik ben ze kwijt nu ik Essure ook kwijt ben.”

Onderzoek Inspectie

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft tot nog toe 21 meldingen over de sterilisatiemethode Essure ontvangen. In 2014 heeft de IGZ onderzoek gedaan naar mogelijke problemen vanwege het groeiend aantal meldingen. “De uitkomsten van het onderzoek gaven geen aanleiding om te twijfelen aan de veiligheid van het product en/of de toepassing ervan in Nederland,” zo laat de IGZ weten. Ook farmaceut Bayer blijft volledig achter haar product Essure staan.


Bekijk hier de hele uitzending.


Blog Lotgenoot

Charlotte schrijft een blog met de titel: 'na ziekte komen spannende tijden'


"Het begon met uitslag en jeuk. Allergieën waar ik geen pijl op kon trekken. Wat ik wel begreep was dat ik knettergek werd van de jeuk en ik kon op gegeven moment een duidelijk link leggen met voeding en leefstijl. Want soms werd de jeuk erger als ik sommige zaken at. Maar niet alleen dan."


"Mijn menstruatie werd een ramp. Iedere maand heftiger met grote klonten erbij. Ik kon geen parfum of ander luchtje meer verdragen, ook niet bij anderen. Ik had vaak een ijzersmaak in mijn mond. Brain fog, vermoeidheid, lusteloosheid, neerslachtigheid, het hield niet op."


Lees hier het verhaal van een lotgenoot met haar klachten.

Artikel Tubantia


Een lotgenoot heeft haar verhaal verteld door een interview in de Twentsche Courant Tubantia.


WIERDEN - Model Ellen Lommers uit Wierden kreeg flinke lichamelijke klachten, nadat ze zich liet steriliseren met het product Essure. Ze wil nu andere vrouwen waarschuwen.
Op papier leek Essure ideaal. Er is geen operatie nodig, de verzekering vergoedt de behandeling en een half uur na de ingreep sta je weer op straat. een prima verhaal, vonden Ellen en haar echtgenoot Henrion in 2011. Maar het ging helemaal mis. Waar de methode volgens de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie bij het overgrote deel van de vrouwen inderdaad zo verloopt als op papier beschreven, verliep het bij Ellen Lommers dus heel anders.

Klachten
Bij een Essure-sterilisatie worden vaginaal een soort veertjes in de eileiders geplaatst. Die raken binnen drie maanden vergroeid met het weefsel en zijn niet meer toegankelijk voor zaadcellen. Een half jaar na de ingreep, kwamen bij Ellen de eerste klachten. Ze kreeg last van lage onderrugpijn, was zwaar vermoeid en vergat van alles. ‘Alsof ik watten in mijn hoofd had. Ik plakte memovelletjes op tafel met alles wat ik doen en onthouden moest.’’ Ellen legde geen link tussen de klachten en de sterilisatie. Ze gaven het op de drukte in hun gezin en andere externe redenen. Onderwijl verergerden de klachten. Vooral het modellenwerk ging Ellen steeds moeilijker af. ‘Op m’n vijftiende ben ik begonnen als model. In 1992 was ik Miss Twente. Nu ik 42 ben, word ik nog steeds veel gevraagd voor fotoshoots en modeshows door het hele land’’, vertelt Ellen.

Uitzending EenVandaag
Vooral het lopen op hoge hakken tijdens de shows was pijnlijk. ‘Ik heb ellendige jaren achter de rug. Tot mijn man dit voorjaar toevallig op internet iets las over de Essure-methode. Er zat een verwijzing bij naar een televisie-uitzending van EenVandaag waarin vrouwen aan het woord kwamen met vergelijkbare klachten.’ Het programma was de aanleiding voor verder onderzoek op het internet. Ellen stuitte op de Facebookpagina Essure problemen Nederland. ‘Toen vielen alle puzzelstukjes in elkaar. De klachten die daar werden genoemd, had ik ook.’

Amerika
In Amerika is veel commotie ontstaan over het Essure-product. In Nederland deed de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in 2014 onderzoek na een lichte toename van het aantal meldingen over incidenten met Essure. De conclusie is dat de inspectie geen aanleiding heeft om te twijfelen aan het product. Ook de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie is er positief over, net als de ziekenhuizen MST en ZGT. Bij ZGT, dat jaarlijks zo’n veertig plaatsingen doet, kwamen in de afgelopen vijf jaar hooguit drie klachten binnen. Bij MST dit jaar drie, daarvoor gemiddeld een per jaar.

IGZ en NVOG
De regionale ziekenhuizen, IGZ en de NVOG ontkennen niet dat het sterilisatieproduct voor problemen kan zorgen. Bij elke medische ingreep bestaan risico’s op complicaties. Het is van belang dat de arts dit vooraf met de patiënt bespreekt. Het aantal klachten over de Essure-methode van Bayer is volgens hen gering. Ook de Duitse farmaceut staat nog steeds achter het product.


Blog Lotgenoot 2

Charlotte schrijft een uitgebreide blog over Essure: "Essure, de sterilisatie die dan toch niet zo simpel is"


"Toen ik op gegeven moment de gynaecoloog benaderde die Essure bij mij heeft ingebracht, om over verwijdering en of klachten te praten, kreeg ik hard de deksel op mijn neus. Kon niet dat Essure klachten gaf, onmogelijk en er was absoluut geen tijd voor mij, ik werd aan de telefoon afgeblaft door een assistente. Wat voor een arts is dat, vraag ik me af? Heeft niet iedere arts een eed afgelegd?"


"Als je ze wilt laten verwijderen, en ik weet dat geen enkele vrouw dit op een blauwe maandag besluit (hier is een lange tijd van ellende aan vooraf gegaan), dan is het dus zaak dat je je begeeft naar een bekwaam arts. Een gynaecoloog die heeft (bij)geleerd over Essure, die open staat voor klachten van vrouwen en die ook nog weet hoe deze veren te verwijderen."


Lees hier blog 2 van Charlotte.


Persartikel  PZC


Een persartikel in de Zeeuwse krant PZC verschenen op 18-05-15.

Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis ziet geen reden om af te stappen van het sterilisatiemiddel Essure, dat in het nieuws is omdat vrouwen klagen over ernstige bijwerkingen.

Lees hier het hele artikel.

Download
Persartikel op Blende van PZC
pzc persartikel 180515.pdf
Adobe Acrobat document 26.4 KB