Meest gestelde vragen over Essure Sterilisatie


#Waar bestaat een Essure veertje uit?:
Het essure veertje bestaat uit PET-fibers: polyethyleentereftalaat: >92% polyester; <5% titanium dioxide; >3% vezels lubricants , buiten veer: 55% nikkel; 44% titanium; sporen van chroom. Binnenste veer roestvrij staal: 62,5% staal; 17,6% chroom; 14,5% nikkel. Soldeer-10-zilver: 95% tin; 5% zilver. Platina – iridium: 90% platina; 10% iridium.


Wel of geen Essure gemogen of laten plaatsen:

#Ik heb een nikkelallergie mag ik of had ik Essure mogen hebben?:
Nee, als je een nikkelallergie hebt kan Essure het alleen maar verergeren.

#Ik heb een auto-immuunziekte kan Essure laten plaatsen of had ik het mogen hebben?:
Nee, Essure verergerd je auto-immuunziekte of activeert je auto-immuunziekte als je er al gevoelig voor bent.


Symptomen/klachten/bijwerking:

#Sommige klachten zijn nog niet weg na verwijderen?:
Het kan zijn dat er fragmenten achtergebleven zijn hoe klein ze ook kunnen zijn, kunnen ze net zoveel klachten geven als dat je nog steeds Essure hebt. Een arts zal dit moeten uitsluiten of dat er andere aandoeningen is.

#Hoe weet je of je nog fragmenten van Essure hebt na verwijdering?:
Dan moet er een röntgenfoto gemaakt worden van je bekken en buik. Een goed getrainde ervaren arts weet hoe die de röntgenfoto moet lezen en omdat het fragment zo klein is de zoom erop moet zetten om het eventuele fragmentje te vinden. Sommige fragmenten zijn overduidelijk zichtbaar.

#Ik heb overgangsklachten en krijg de pil geadviseerd.:
Essure kan je hormoonhuishouden zo in de war gooien dat het lijkt dat je in de overgang bent. De meeste vrouwen hebben nergens meer last van als eenmaal Essure op de juiste manier verwijdert is.

#Ik heb een gevoel alsof ik zwanger ben zware - druk op de buik, gevoelige borsten, meer pukkels, maar na test is dat niet het geval?:
Essure kan het gevoel geven dat je zwanger bent en alle symptomen die een zwangerschap kan geeft.

#Last van hormonen en stemming:
Essure kan je hormonen zo in de war gooien dat je allerlei rare hormonale klachten kunt krijgen. Zelfs geestelijk kan je anders denken of naar dingen kijken. Uit het niets ontploffen. Depressief.

#Ik heb een opgezette buik is dat normaal bij Essure?:
Ja, sommige vrouwen krijgen een opgezette buik. Net als de meeste vrouwen die menstrueren of de eisprong hebben kan de buik opzetten. Alleen bij de vrouwen met Essure is dit over het algemeen elke dag.

#Ik ben sinds Essure ineens zwaarder geworden of afgevallen?:
Je kan zwaarder of lichter worden door Essure. De artsen zullen hierover zeggen doordat je gestopt bent met de anti-conceptie.
Maar wat blijkt is dat als je te veel metalen in je lichaam hebt dat het op je schildklier kan slaan waardoor je een te trage of een te snelwerkende schildklier kunt hebben waardoor je gewicht dus af of toe neemt


Behandeling/verwijdering:

#Is een HSG verplicht na 3 maanden van het plaatsen van Essure?:
Nee, HSG word alleen uitgevoerd als er complicaties waren bij het plaatsen van Essure, aangezien dit zo oncomfortabel zelfs pijnlijk kan zijn kan je ook een echo krijgen.

#Kan elke arts Essure verwijderen?:
Ja en Nee. Nee, omdat niet elke arts de klachten erkend of weet hoe te verwijderen op de juiste manier. Ja, als het een goede arts is zal deze eerst informeren en overleggen met een ervaren arts die vaker Essure heeft verwijdert op de juiste manier. En dan nog geeft het geen garantie dat het goed verwijdert wordt als ze bij een minder ervaren arts informeren.

#Waarom geen Essure en NovaSure/ballontherapie samen?:
NovaSure wordt een soort waaier in je baarmoeder gebracht en onderstroom gezet zodat het baarmoederslijmwand verbrand, Essure bestaat uit metaal en metaal geleid stroom dus de gevolgen zijn dan niet te overzien.
Ballontherapie wordt (zoals het al zegt) een soort ballon in je baarmoeder geplaatst dat bevestigd is aan een soort katheter eenmaal op zijn plaats zal deze gevuld worden met een vloeistof en verwarmd worden. Waardoor het slijm van de baarmoederwand dichtgeschroeid wordt. Reken uit dat je eigen lichaamstemperatuur ca 37 graden Celsius is het vloeistof wat in de ballon verwarmd wordt is 87 graden Celsius. Als het Essure veertje verhit wordt het zo broos dat er mini deeltjes metaal afbreekt van het Essure veertje.

 

Daarnaast loop je door de combinatie van NovaSure en Essure het risico dat eventueel nieuwe aangroei slijmvlies (wat een erkende bijwerking is van NovaSure) het hieruit onstane vocht geen kant op kan en zich ophoopt in de baarmoeder of in de eileider. Aan ene kant zit het dan dicht met de Essure veertjes, aan de andere kant door het 'branden' van de NovaSure.

#Wordt second opinion vergoed?:
Ja, second opinion word vergoed vanuit je basis zorgpakket. Iedereen heeft daar recht op en kan jou er niet weigeren als je een doorverwijzing haalt bij je huisarts.

#Als Essure en mijn eileiders verwijderd worden kom ik dan in de overgang?:
Nee, zolang ze je eierstokken laten zitten kom je niet in de overgang.


#Waarom worden je eileiders verwijdert en niet alleen de Essure veertjes?
Er zijn een aantal redenen om je eileiders geheel verwijderen bij de verwijdering van Essure namelijk:

  • het gat in je eileider wordt zo verwijderd
  • je wordt goed gesteriliseerd
  • het scheelt gezeur met de verzekering deze accepteert eileider verwijdering wel, maar Essure verwijderen heeft geen aparte code
  • je hebt verminderde kans op eierstokkanker
    • Deze vorm moet je niet verwarren met baarmoederhalskanker. Eierstokkanker en eileiderkanker komen voor. Bepaalde vormen beginnen in de eileiders en als deze er niet meer is dan is de kans minder groot.
      Recent onderzoek laat zien dat de meest voorkomende vorm van eierstokkanker ontstaat uit cellen afkomstig van de eileider.

#Waarom duurt de ene operatie langer dan de andere en/of waarom kan ik ook niet op die dag?:
Elke operatie is anders ook afhankelijk wat de arts ontdekt heeft. Baarmoeder verwijdering duurt 2 keer zolang als alleen Essure en eileiders.

#Herstelperiode na operatie:
Elk operatie is anders dus ook de herstel tijd. Per persoon verschilt de herstelperiode dat kan aan meerdere factoren liggen (lichamelijke gesteldheid). Een operatie blijft een operatie er zit altijd een hersteltijd/periode aan vast het belangrijkste is heel goed naar je lichaam te luisteren. Als je iets doet en het doet zeer zegt je lichaam dat je rust of rustig aan moet doen.